To pytanie stosunkowo często zadają sobie osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż wiele z tych osób nie wie, jakie mikro i makro elementy mają w sobie jabłka. To z kolei może być przyczyną różnego rodzaju problemów, między innymi z odpowiednim doborem zrównoważonej diety. Warto więc przyjrzeć się jakie witaminy mogą nam dostarczyć jabłka.
Jakie witaminy posiadają w swoim składzie jabłka?
Ilość witamin w danym jabłku jest uzależniona w dużej mierze od jego wielkości oraz gatunku danego jabłka. Można jednak przyjąć, że lista witamin wchodzących w skład jabłka będzie wyglądała w następujący sposób:
- C,
- A,
- B1,
- B2,
- B3,
- B5,
- B6,
- E,
- K,
- J,
Witaminy te są odpowiedzialne między innymi za wygląd naszych włosów, czy też naszą szeroko rozumianą odporność chorobową. Co równie ważne, witaminy te występują w łatwo przyswajalnej dla naszego organizmu postaci. Oprócz tego jabłka bogate są w różnego rodzaju minerały, takie jak na przykład fosfor, wapń, czy też żelazo. Ponadto są one bogate w substancje odżywcze, w tym również karoten.
Kiedy można stosować w diecie jabłka?
W tej kwestii wszystko tak naprawdę zależy od naszego stanu zdrowia. Jeżeli jednak nasz stan zdrowia na to pozwala, jabłka mogą stanowić ważny element naszej codziennej diety, niezależnie od pory dnia. Najczęściej jednak spożywane są one w formie surowej na śniadania (pierwsze oraz drugie), podwieczorki, oraz kolacje. Rzadziej są on częścią dań obiadowych (między innymi jako składniki różnego rodzaju sosów). Mogą one również stanowić doskonałą alternatywę dla tradycyjnych, nie zawsze zdrowych deserów.
Kiedy warto stosować jabłka w codziennej diecie?
Jabłka są w szczególności zalecane w sytuacji, gdy cierpimy na różnego rodzaju niedobory witamin, oraz minerałów. Ponadto są one jednym z lepszych sposobów na odpowiednie nawodnienie naszego organizmu. Między innymi z tych właśnie powodów zaleca się ich regularne spożywanie w przypadku osób regularnie uprawiających sport oraz pracujących fizycznie. Stosuje się je również (po wcześniejszej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem) w czasie leczenia różnego rodzaju anemii. Co do zasady nie ma też przeciwwskazań, aby spożywały je zarówno kobiety w ciąży, jak i karmiące. Jabłka stanowią również ważny element żywienia dzieci i młodzieży, między innymi ze względu na wspomniane przez nas wcześniej duże ilości mikro i makro składników, odpowiedzialnych między innymi za prawidłową budowę układu mieśniowo-szkieletowego.
Przetwory z jabłek
Warto przy tym wspomnieć, że witaminy, oraz minerały są bogate nie tylko jabłka w formie surowej, ale również różnego rodzaju przetworów. Do najpopularniejszych z nich należą:
- Domowe powidła. Doskonale nadają się one jednakowo do smarowania nimi chleba, jak również i różnego rodzaju wypieków, takich jak na przykład ciasta.
- Soki. Do ich uzyskania najlepiej nada się specjalna wyciskarka. Co równie ważne, mogą być one z powodzeniem mieszane z innymi sokami owocowymi, czy też warzywnymi.
- Musy. Musy z jabłek przy odpowiednim zabezpieczeniu mogą bez większego problemu wytrzymać nawet kilka miesięcy.
Warto przypomnieć, że wbrew wielu opiniom jabłka witaminy przy odpowiednim przygotowywaniu przetworów nie tracą swoich właściwości. W tym celu należy jednak pamiętać również o ich odpowiednim przechowywaniu. W przeciwnym bowiem wypadku mogą one stracić nie tylko swoje właściwości zdrowotne, ale co równie ważne, mogą one nie nadawać się do spożycia.
Podsumowanie
Jabłka od wieków stanowią ważny element prawidłowego odżywiania, zarówno dzieci, jak i również osób dorosłych. Ponadto wiele osób docenia je między innymi za ich smak oraz możliwości przechowywania. Między innymi z tych właśnie powodów są one jednymi z najczęściej kupowanych owoców nie tylko w Polsce, ale również za granicą. Jeżeli wiec zależy wam na bezpiecznym oraz całkowicie naturalnym uzupełnieniem waszej diety, warto wówczas rozważyć codzienne spożywanie jabłek pod różnymi postaciami.