Jeśli prowadzisz kawiarnię lub planujesz otworzyć własny lokal wyspecjalizowany w serwowaniu wysokiej jakości kawy, to ekspres kolbowy jest Ci po prostu niezbędny. Ale jak wybrać najlepszy ekspres kolbowy do kawiarni? Oto kilka kluczowych czynników, które warto wziąć pod uwagę.
Podsumowanie:
- Wybór najlepszego ekspresu kolbowego do kawiarni to ważna decyzja, która wpłynie na jakość serwowanych napojów, zadowolenie klientów i tym samym powodzenie Twojego biznesu. Rozważ zatem wszystkie ważne cechy.
- Duże znaczenie ma przede wszystkim rodzaj ekspresu kolbowego. Do kawiarni pasuje zarówno model manualny, jak i automatyczny, przy czym oferują one inny poziom komfortu stosowania oraz precyzji parzenia.
- Zwróć uwagę na jakość wykonania urządzenia (wykorzystane komponenty i dokładność złożenia), liczbę grup zaparzających i szereg dodatkowych funkcji, które mogą znacząco zwiększyć wygodę obsługi.
Co wziąć pod uwagę, wybierając ekspres kolbowy do kawiarni?
Rodzaj ekspresu kolbowego
W sprzedaży dostępne są mniej i bardziej zaawansowane ekspresy kolbowe do kawy. Różnice dotyczą m.in. panelu sterowania.
- Manualny (nazywany też semi-automatic) to ekspres kolbowy, w którym ekstrakcja (proces wyodrębnienia napoju z ziaren) zostaje uruchomiona prostym przyciskiem on/off. Nie ma zatem możliwości zaprogramowania dozy i za każdym razem trzeba robić to ręcznie. Takie urządzenia z reguły posiadają też analogową kontrolę temperatury wody, która nigdy nie jest stała, a raczej oscyluje wokół zadanej temperatury (raz spada, raz rośnie).
- Automatyczny – zdecydowanie najbardziej popularny ekspres kolbowy do kawiarni. Programowalne przyciski umożliwiają „zapamiętanie” parametrów dla różnych rodzajów kaw, np. podwójnego espresso czy lungo. Najnowocześniejsze modele mają cyfrowy system kontroli temperatury, nawet z kilkoma czujnikami rozmieszczonymi w różnych częściach urządzenia. To modele oferujące dużą wygodę sterowania i niezawodność działania. Trzeba jednak pamiętać o regularnej kalibracji ustawień – co najmniej raz w tygodniu.
Jakość wykonania
Przeglądając dostępne ekspresy kolbowe do kawiarni, możesz spotkać podobnie wyposażone urządzenia w bardzo różnych cenach. To wynik zastosowania różnej klasy komponentów. Droższe modele z reguły powstają z lepszych materiałów (stali nierdzewnej i ceramiki) i z maksymalną dbałością o detale, co uwidacznia się w niezwykle estetycznym wyglądzie i przede wszystkim solidności. Taki ekspres kolbowy do kawiarni – choć drogi – jest zdecydowanie dobrym wyborem i inwestycją na lata. Tańsze odpowiedniki zbudowane są w dużej mierze z trwałego plastiku i mosiądzu lub miedzi w miejscu stali nierdzewnej. Takie ekspresy – nawet jeśli przez lata działają niezawodnie – dość szybko tracą walory wizualne.
Liczba grup zaparzających
W małej kawiarni z pewnością wystarczy ekspres kolbowy z jedną grupą zaparzającą. Jeśli jednak spodziewasz się dużej liczby gości każdego dnia, koniecznie wybierz większe i wydajniejsze urządzenie. Najpopularniejszy jest model z dwiema grupami zaparzającymi. Łączy w sobie bowiem oczekiwaną efektywność działania, a także ergonomię. Do największych kawiarni warto wybrać stosunkowo większe urządzenia – 3-, a nawet 4-grupowe.
Co jeszcze powinien mieć dobry ekspres kolbowy do kawiarni?
- Automatyczny program czyszczący – pozwala zaoszczędzić kilka minut każdego dnia.
- „Zimna” dysza do spieniania mleka – zmniejsza ryzyko poparzenia.
- Licznik zużycia wody – przypomina o konieczności wymiany filtra.
- Podgrzewacz kubków – umożliwia przygotowanie jeszcze lepszej, perfekcyjnie podanej kawy.