Jak zrobić naleśniki, które każdemu zasmakują?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi naleśników. Naleśniki jadamy na śniadanie, na obiad na kolację. Czasem przyrządzone na słodko czasem na słono. Raz są z farszem, czasem tylko lekko posmarowane, a i fani naleśników samych w sobie też się znajdą. Naleśniki mogą być cienkie i zwijane, ale czasem mamy ochotę na grubsze i puszyste „pankejki”. Niezależnie od upodobań, zawsze pojawia się pytanie, jak dobrze zrobić naleśniki?

Jak szybko zrobić naleśniki?

Żyjemy w ciągłym biegu, więc zależy nam na czasie, nawet gdy chcemy się rozkoszować naleśnikami. W biegu wyciągamy miskę, wsypujemy do niej mąkę (około szklanki), wbijamy 2 jajka i dolewamy szklankę mleka z lodówki. Bierzemy mikser i na niskiej prędkości miksujemy. Dolewamy do ciasta wody i 2-3 łyżki oleju i doprawiamy szczyptą soli. Po wymieszaniu możemy już smażyć naleśniki na suchej lub ze skąpą posmarowaną tłuszczem, rozgrzanej patelni. Teraz tylko wyobraźnia nas ogranicza, z czym zjemy powstałe naleśniki.

Jak zrobić naleśniki „po amerykańsku” tzw. pankejki?

Każdy chyba miał okazję spotkacie się z pancakes, jeśli nie w kuchni to w telewizji. Takie naleśniki w amerykańskim stylu pasują zarówno do śniadania jak i na podwieczorek. Czym właściwie różnią się pancakes od standardowych naleśników? Przede wszystkim się ich nie zwija i używa się do nich o wiele gęstszego ciasta. Jak je w takim razie przyrządzić?

Szybki przepis krok po kroku na pancakes

Umieść w misce szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody oczyszczonej, 1/3 szklanki cukru pudru i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj do powstałej masy jajko, ćwierć szklanki oleju i szklankę maślanki. Na koniec trzeba dokładnie wymieszać, trzepaczką lub z pomocą miksera i ciasto na „pankejki” gotowe. Wystarczy tylko je usmażyć na rozgrzanej patelni, podać z ulubionymi dodatkami i śniadanie rodem z amerykańskiego filmu jest gotowe.

Jak zrobić naleśniki bez miksera?

Rzeczy martwe potrafią być złośliwe i czasem się psują. Czasem nie mamy też po prostu pod ręką miksera. Nic nie szkodzi, przecież naleśniki robiono, zanim zaczęto korzystać z prądu. Mikser bez problemu można zastąpić trzepaczką.

Jednak trzepaczka też może się gdzieś zgubić. Na to też jest rada. Jajka można po prostu roztrzepać widelcem. Natomiast pozostałe składniki takie jak woda, mąka i mleko, można wymieszać … w plastikowej butelce, która posłuży za shaker. Wystarczy jedną mieszaninę z drugą połączyć, wymieszać i ciasto jest gotowe – mikser okazał się niepotrzebny!

Czas na coś słonego. Krokiety też robi się z naleśników

Naleśniki jadamy nie tylko same w sobie, ale też są półproduktem. To w nie zawija się farsz, aby zrobić krokiety. Różnica tylko polega na tym, żeby naleśniki do krokietów w trakcie przygotowywania potrawy nie pękały. Jak to zrobić?

Wsyp szklankę przesianej wcześniej mąki do miski. Dodaj do niej roztrzepane wcześniej 2 jajka, szczyptę soli, trochę oleju, szklankę mleka i prawie całą szklankę wody gazowanej. Pozostaje już tylko wymieszać i smażyć cienkie naleśniki na patelni. Czym ten przepis różni się od poprzednich?

Diabeł tkwi w szczegółach – w sposobie przygotowania składników.

Praktyczne wskazówki, by naleśniki nie pękały

Mleko oraz jajka nie powinny być zimne. Wystarczy je wyjąć, chociaż pół godziny przed robieniem ciasta z lodówki.

Bardzo dobrze wymieszaj ciasto. Nie powinno mieć żadnych grudek. Lepiej mieszać ciasto dłużej niż smucić się pękniętym naleśnikiem.

Miej moc i energię w działaniu, a nie w palniku. Większa moc palnika nie przyspieszy przyrządzania naleśników. Zwiększa ryzyko, że miejscowo się przypali i będzie kruche i pęknie. Śpiesz się powoli na mniejszej mocy palnika

Rozmiar ma znaczenie. Chodzi o rozmiar jajek. Jeśli dysponuje się mniejszymi, warto dodać jedno więcej.

Należy mi się naleśnik

Dotarliśmy do końca krótkiego kursu o naleśnikach. Niezależnie jakie naleśniki lubisz czy amerykańskie, czy bardziej polskie, na słodko, czy na słono, teraz z pewnością sobie poradzisz. Nawet braki sprzętowe w domu lub na wyjeździe wakacyjnym nie przeszkodzą w rozkoszowaniu się naleśnikiem, którego zapragniesz.