Która herbata zawiera najwięcej kofeiny?

Serwowana z cytryną, miodem, mlekiem czy innymi dodatkami. Ogrzewa po jesiennym spacerze, pomaga się skoncentrować, a nawet działa pobudzająco i to nie tylko z uwagi na walory smakowe. Herbata, czyli napój uwielbiany przez wielu, podobnie jak kawa, zawiera kofeinę, której ilość może być różna w zależności od rodzaju herbaty czy sposobu parzenia. Która herbata ma najwięcej kofeiny? Sprawdź.

Herbata z dużą ilością kofeiny – którą wybrać?

Kofeina, jako naturalny alkaloid, występuje w liściach, owocach oraz nasionach wielu roślin, w tym kawy, herbaty, kakao, a także yerba mate. Warto jednak podkreślić, że yerba mate, choć potocznie często nazywana jest herbatą, pochodzi z ostrokrzewu paragwajskiego, a nie z krzewu herbacianego, z którego pozyskiwana jest tradycyjna herbata, co sprawia, że pod względem technicznym nie jest typową herbatą. Pod względem jednak zawartości kofeiny, yerba mate faktycznie ma jej sporo i zalicza się do naparów wyróżniających się jej wysoką zawartością. Kofeina zawarta w herbacie nazywana jest teiną, jednakże jest to ten sam związek chemiczny, co kofeina w kawie. Na jej zawartość w herbacie, wpływ mają czynniki, takie, jak:

  • Rodzaj herbaty – różne gatunki herbaty mają różne stężenia kofeiny, przy czym herbaty czarne zwykle zawierają jej więcej niż herbaty zielone, które z kolei zawartością kofeiny przewyższają herbaty białe.
  • Czas zbioru – najczęściej liście herbaty zbierane w pierwszych, wiosennych miesiącach, zawierają więcej kofeiny, niż liście pochodzące z późniejszych zbiorów.
  • Proces przetwarzania, czyli oksydacja, fermentacja oraz sposób przetwarzania liści herbaty mają wpływ na ostateczną zawartość kofeiny w naparze.
  • Czas parzenia – im dłużej zaparzana jest herbata, tym więcej kofeiny z liści przechodzi do naparu.
  • Temperatura wody – ta wyższa sprzyja szybszemu uwalnianiu się kofeiny z liści herbaty.
  • Ilość użytych liści podczas zaparzania – ta większa prowadzi do wyższej zawartości kofeiny w herbacie.

Wybór herbaty z dużą zawartością kofeiny uzależniony jest także od indywidualnych preferencji smakowych wielbicieli tego wyjątkowego napoju, przy czym w asortymencie https://sklepkawa.pl/pl/c/Herbata/101 znaleźć można produkty najwyższej jakości, które docenią nawet najbardziej wymagający smakosze herbaty.

Herbata vs kawa: kofeina

Chociaż herbata pozwala cieszyć się pobudzającymi właściwościami kofeiny, warto zaznaczyć, że zawartość kofeiny w herbacie jest zwykle niższa, niż w kawie. Średnia filiżanka kawy zawiera zwykle od 80 do 120 mg kofeiny, co sprawia, że jest silniejszym stymulatorem, niż herbata. Herbata z kolei ma jednak również inne właściwości, takie jak obecność L-teaniny, która działa relaksująco i łagodzi pobudzający efekt kofeiny, co czyni ją napojem bardziej zrównoważonym pod względem działania. Jeśli wśród herbat szukasz alternatywy dla kawy, dobrym wyborem może okazać się herbata czarna, czyli najmocniejsza herbata z kofeiną, zapewniająca solidną dawkę energii.

Rodzaje herbat z kofeiną

Herbaty, które zawierają pobudzającą kofeinę, nie bez powodu cieszą się dużą popularnością. W końcu poza właściwościami stymulującymi liczą się także walory smakowe, których nie można odmówić naparom, takim jak:

  • Herbata czarna, czyli jedna z najbardziej pobudzających herbat. Poddawana jest pełnej oksydacji, co wpływa na jej intensywny smak oraz dość wysoką zawartość kofeiny. W jednej filiżance może znaleźć się od 40 do 70 mg kofeiny, w zależności od sposobu parzenia i rodzaju liści – np. Earl Grey, będąca jedną z najpopularniejszych czarnych herbat, może zawierać ok. 50 mg kofeiny na filiżankę, czy czym jej mocniejsze odmiany, np. English Breakfast, mogą zawierać nawet 70-90 mg kofeiny na filiżankę.
  • Herbata zielona, choć kojarzona głównie z delikatnym smakiem i właściwościami prozdrowotnymi, także zawiera kofeinę, choć zwykle mniej niż herbata czarna. Średnia zawartość kofeiny w filiżance zielonej herbaty waha się między 20 a 45 mg.
  • Herbata biała, czyli najmniej przetworzona forma herbaty, wytwarzana jest z młodych pączków liści. Dzięki nieinwazyjnemu procesowi produkcji herbata ta zachowuje wiele naturalnych składników. Zawiera mniej kofeiny w porównaniu do herbaty czarnej lub zielonej.

Warto pamiętać, że zawartość kofeiny w herbatach uzależniona jest od kilku czynników, takich jak rodzaj herbaty czy sposób jej parzenia. Istnieją także napary, które są jej całkowicie pozbawione, lub mają jej znikome ilości, jednak również cieszą się sporą popularnością, np. herbaty ziołowe typu rumianek czy mięta.