Dieta śródziemnomorska uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Przestrzeganie jej zasad nie tylko wspomaga redukcję masy ciała, ale również zapobiega wielu chorobom dietozależnym. Poza tym właściwie ułożona dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach. Sprawdź pięć głównych zasad zdrowej diety śródziemnomorskiej i zmień swoje nawyki żywieniowe już dziś!
#1 Warzywa w każdym posiłku
Podstawą diety śródziemnomorskiej są produkty roślinne, głównie warzywa. Komponując jadłospis, najlepiej stawiać na sezonowe gatunki, które są nie tylko tańsze i powszechnie dostępne, ale także bogate odżywczo. Na liście warzyw szczególnie polecanych w diecie śródziemnomorskiej znajdują się: kapusta włoska, jarmuż, kalafior, buraki, brokuły, brukselka, cukinia, marchew, seler, pietruszka, por, pomidory, cykoria, sałata, ogórki, bakłażan, cebula, papryka, ziemniaki, szpinak, karczochy, szparagi, dynia, a także grzyby i oliwki.
#2 Owoce zamiast słodyczy
W diecie śródziemnomorskiej owoce stanowią słodką przekąskę lub dodatek do dania. Na szczególną uwagę zasługują owoce jagodowe, które nie tylko są niskokaloryczne, ale również zawierają cenne związki antyoksydacyjne chroniące organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Poza tym jadłospis śródziemnomorski warto uzupełnić o: awokado, jabłka, morele, wiśnie, mandarynki, daktyle, figi, grejpfruta, winogrona, cytrynę, melona, nektarynki, brzoskwinie, pomarańcze i gruszki.
#3 Ryby dwa razy w tygodniu
W klasycznej zdrowej diecie nie powinno zabraknąć również ryb i owoców morza. Ryby (szczególnie gatunki tłuste) zawierają niezwykle cenne kwasy tłuszczowe omega, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego oraz ochronnie działają na układ krwionośny i immunologiczny. Do tygodniowego menu warto wprowadzić między innymi: pstrąga tęczowego, łososia, makrelę, sardynki, tuńczyka, krewetki, ośmiornicę i kalmary.
#4 Produkty pełnoziarniste codziennie na talerzu
Kolejnym ważnym elementem każdej zdrowej diety są produkty zbożowe, najlepiej z pełnego ziarna. Pełnoziarniste produkty zbożowe zawierają węglowodany, błonnik, witaminy z grupy B i niezbędne składniki mineralne. Zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej produkty pełnoziarniste należy jeść codziennie, na przykład w postaci: chleba żytniego i pszennego razowego, kaszy gryczanej, jęczmiennej i jaglanej, płatków owsianych, jęczmiennych i jaglanych, ryżu brązowego i makaronu pełnoziarnistego.
#5 Przewaga tłuszczów roślinnych nad zwierzęcymi
W diecie śródziemnomorskiej powinny dominować zdrowe tłuszcze roślinne pochodzące z awokado, olejów roślinnych, orzechów i pestek. Warto stawiać na niskotłuszczowy nabiał i chude mięso. Produkty wysoko przetworzone, pełne soli, cukru i tłuszczu zwierzęcego oraz trans należy ograniczyć do minimum, a najlepiej całkowicie z nich zrezygnować.
Zdrowa dieta z cateringu
Chcesz codziennie jeść zdrowo, różnorodnie i smacznie, ale nie masz czasu gotować? A może po prostu nie lubisz spędzać długich godzin w kuchni i nie interesują Cię zagadnienia dietetyczne? Zadbaj o swoje zdrowie i zamów gotową dietę z cateringu dietetycznego. Dobrą ofertę znajdziesz między innymi na stronie: https://www.maczfit.pl/krakow.