Sprawdzone receptury – szklanka mąki, ile to gram?

szklanka mąki ile to gram

Prawdziwa domowa kuchnia powinna każdemu z nas kojarzyć się z zapachami pysznych wypieków, których przepisy są skrzętnie przechowywane i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Żadne słodkości, kupione nawet w najlepszej cukierni z tradycjami,  nie mogą  się równać ze smakiem domowej szarlotki, którą piecze mama lub babcia i jej zapach czujemy  w całym domu. To jedno z  ulubionych ciast, które chętnie podajemy do kawy lub herbaty przy okazji wizyty krewnych i przyjaciół lub serwujemy je domownikom podczas  sobotnich i niedzielnych rodzinnych pogaduszek. By nie powstał zakalec ważne jest nie tylko zwrócenie uwagi na wybór dobrych składników, ale również ich odpowiednie proporcje. Coraz częściej wracamy też do pieczenia chleba.

Czy pytanie – ile gram zawiera szklanka mąki jest ważne? Oczywiście, że tak! To sprawdzona miara, która skraca pracę w kuchni.

Szklanka mąki, ile to gram? – czyli jaką szklankę wybrać

Odpowiedź na to pytanie nie jest tak prosta, jak mogłaby się wydawać, bo przecież współczesny rynek sprzętu AGD oferuje szklanki o różnej wielkości i różnych kształtach, cięższe i lżejsze.  Najbardziej typowa szklanka, którą w czasach PRL-u gospodynie domowe i pracownice barów mlecznych wkładały często do zabawnych wiklinowych lub plastikowych koszyczków z rączką, mieści 250 mililitrów wody. Proste wyliczenia są takie: 250 ml to 0,25 litra. Jeden litr to jeden kilogram, czyli 250 ml wody to 250 gram. Jednak woda to nie mąka, trzeba więc wziąć pod uwagę to, jaką mąkę wybraliśmy do swoich wypieków.

Szklanka mąki, ile to gram? – różne rodzaje mąki 

Do rożnych wypieków i dań stosujemy różne rodzaje mąki. W przepisach na ciasto często pojawia się pszenna mąka, na przykład  wrocławska dobrze się sprawdza w ciastach kruchych, a poznańska do robienia domowych pierogów, mąka pszenna – typ 450 to doskonały wybór, jeśli chcemy upiec urodzinowy tort lub biszkopt.

  • szklanka mąki pszennej, tortowej waży około 160 gram
  • szklanka maki ziemniaczanej 200 gram
  • szklanka mąki krupczatki 210 gram
  • szklanka mąki pszennej razowej oraz żytniej chlebowej waży 145 gram
  • szklanka mąki orkiszowej na chleb razowy waży 150 gram
  • szklanka żytniej mąki razowej waży 120 gram

Na marginesie warto też wspomnieć, że szklanka cukru waży około 220 gram, a cukru pudru 170 gram.

Jaką mąkę wybrać na szarlotkę?

Ekspresową i bardzo smaczną szarlotką jest szarlotka sypana. Jej przygotowanie i pieczenie trwa mniej niż dwie godziny. Możemy użyć jednej szklanki mąki tortowej, jeśli mamy tortownicę o średnicy 23 cm.  Sprawdzi się również mąka pszenna luksusowa typ 550 oraz mąka typ 500 – poznańska i wrocławska. Najsmaczniejsza szarlotka powstaje, jeśli użyjemy jabłek antonówek lub szarej renety.

Z tej mąki  będzie chleb

Jeśli chcemy dla swych bliskich piec chleb, warto zwrócić uwagę na zalety mąki żytniej i orkiszowej. Mąka żytnia typ1200  gwarantuje trwałość wypieku, chleb  pozostaje świeży przez kilka dni. Mąka orkiszowa to wielkie bogactwo wartości odżywczych, zalety orkiszu ceniła już słynna święta Hildegarda z Bingen.

Mąki bezglutenowe

Nietolerancja glutenu to coraz częstsza przypadłość, która wymaga szczególnej diety. Znalezienie mąki bezglutenowej nie jest dziś problemem. Pełnowartościowe pieczywo powstaje z mąki kukurydzianej, gryczanej, amarantusowej, mieszanek z dodatkami ziaren. Znalezienie odpowiadających naszym gustom i  przyzwyczajeniom dietetycznym przepisów na wypieki w dobie Internetu nie jest żadnym problemem. Warto pamiętać o kilku  cennych radach: pieczemy taki chleb   w foremce, najlepiej pokroić go w kromki i stopniowo rozmrażać , bo szybciej wysycha od chleba tradycyjnego. Mąka bezglutenowa potrzebuje więcej wody niż ta z glutenem, jeśli dodamy do ciasta tarte jabłko, chlebek dłużej zachowuje świeżość.

W jaki sprzęt kuchenny warto zainwestować?

Jeśli serio myślimy o pieczeniu chleba w domu, warto pomyśleć o nowoczesnym robocie kuchennym, który posiada wagę i umożliwia szybkie wymieszanie wszystkich składników. Precyzyjnie możemy ważyć składniki bezpośrednio w misie robota, co bardzo usprawnia pracę w kuchni i oszczędza nasz cenny czas. Dobrze wyrobione ciasto to gwarancja dobrego wypieku, w XXI wieku przychodzi nam z pomocą nowoczesna technika.

Internetowe przeliczniki miar kuchennych

Osobom, które dopiero rozpoczynają swoja kulinarną przygodę z pomocą przychodzą internetowe przeliczniki i kalkulatory. Warto zrobić sobie w kuchni małą ściągawkę, która umieścimy na lodówce lub szafce. Zaczynamy od prostych sprawdzonych receptur. Pamiętajmy, że nie od razu Kraków zbudowano. z upływem czasu nie będziemy musieli do nich zaglądać.

Kuchnia jest sercem domu, jeśli ciągle coś się w niej dzieje. Z pewnością wiele frajdy sprawimy naszym dzieciom, jeśli zaangażujemy je przy wyrabianiu ciasta      na domowy chleb lub pomogą w przygotowaniu jabłek na szarlotkę. Nie szkodzi, że dłużej będziemy potem sprzątać.  Wspólnie spędzony czas pozostaje w pamięci na długie lata, podobnie jak zapach domowego chleba. Przygotujmy pyszne ciasteczka lub razem ozdabiajmy urodzinowy tort, nie szkodzi, że będzie wyglądał mniej spektakularnie niż ten z cukierni.