Ziemniaki w tradycyjnej, gotowanej postaci mają wielu zwolenników. Ich delikatny smak sprawia, że stanowią one bazę do wielu wytrawnych dań obiadowych, zapiekanek oraz zup. Są one głównym elementem codziennych obiadów w większości domów. Osoby na diecie odchudzającej często zastanawiają się czy powinny spożywać ziemniaki. Wbrew pozorom nie zawierają one wielu kalorii, a duże znaczenie dla wartości energetycznej stanowi sposób ich przygotowania.
Ziemniaki gotowane – dobry wybór podczas redukcji?
Ziemniaki gotowane w osolonej wodzie mają w 100 gramach około 70 kalorii. Zdecydowanie lepszym wyborem dla osób na diecie będą ziemniaki w postaci gotowanej, na przykład w mundurkach niż pieczone w głębokim oleju. Ugotowanie pokrojonych ziemniaków w wodzie z dodatkiem soli to najprostszy sposób przygotowania, który pozwala zachować wyjątkowy smak.
Dobrym rozwiązaniem może być również przygotowanie ziemniaków w piekarniku, bez tłuszczu na papierze do pieczenia. Aby nabrały one wyjątkowego smaku i aromatu wystarczy posypać je mieszanką ulubionych przypraw, takich jak:
- słodka i ostra papryka mielona,
- tymianek,
- przyprawa do gyrosa,
- przyprawa do ziemniaków,
- zioła prowansalskie,
- oregano.
Pieczone ziemniaki stanowią świetne uzupełnienie domowych kebabów oraz z powodzeniem zastąpią frytki. Świetnie komponują się one z sosem czosnkowym na bazie jogurtu oraz sosem pomidorowym.
Należy jednak uważnie czytać składy gotowych mieszanek przypraw, gdyż bardzo często wzbogacone są one w dodatek soli. Kaloryczność ziemniaków przygotowanych w piekarniku jest odrobinę większa i wynosi około 100 kcal w 100 gramach produktu.
Gotowane ziemniaki to świetna baza do wielu dań
Niewielka zawartość kalorii sprawia, że ziemniaki to główny składnik wielu dań obiadowych. Doskonale komponują się one z mięsem pieczonym, smażonym oraz dowolnym gatunkiem ryb. Osoby, które chcą przygotować danie obiadowe o obniżonej kaloryczności mogą ziemniaki wraz z wybranym kawałkiem mięsa przygotować na parze i zaserwować z surówką lub bukietem warzyw.
Wartość odżywcza gotowanych ziemniaków
Warto wiedzieć, że ziemniaki charakteryzuje wysoka zawartość witamin i minerałów. W tym niepozornym warzywie znajdują się między innymi:
- witaminy z grupy B,
- potas,
- fosfor,
- żelazo,
- wapń,
- jod.
Dzięki temu, regularne spożywanie ziemniaków pozwala zapobiegać niedoborom, które mogą negatywnie wpływać na stan zdrowia i ogólne samopoczucie. Aby warzywo to zachowało jak najwięcej wartości odżywczej należy starannie i dość cienko obierać skórkę. Wysoka zwartość skrobi sprawia, że gotowane ziemniaki dają uczucie sytości na długi czas.
Odmiany ziemniaków i ich zastosowanie
W sklepach oraz marketach spotkać można wiele odmian ziemniaków. Odmiana mączysta, sypka zawierająca duże ilości skrobi idealnie sprawdzi się do gotowania. Gdy ziemniaki mają być składnikiem zapiekanek lub sałatek warto sięgać po odmiany bardziej zwarte, które można z łatwością pokroić. Taką odmianę można również grillować. Wczesną wiosną na sklepowych półkach pojawiają się młode ziemniaki, które zdecydowanie szybciej się gotują i idealnie nadają się do dań obiadowych.