Fenomenalny smak i wygląd – czy to możliwe? Jak najbardziej! Poznaj przepisy na desery w pucharkach, które oczarują Twoich najbliższych podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Deser z mascarpone i pierniczkami
Pierniczki to element, który niemal wszystkim kojarzy się ze świętami. Nie mogło ich zabraknąć także podczas robienia deserów w pucharkach. Brzmi nietypowo? Wszelkie obawy są niepotrzebne – te pyszne ciasteczka wspaniale komponują się z kremem mascarpone.
Do przyrządzenia deseru na około 4 pucharki potrzebne będzie:
- 250 g serka mascarpone
- 125 ml śmietanki 30 procent
- kilka sztuk suchych pierniczków (lub około 3 duże, oblane czekoladą – w zależności od preferencji)
- 3 średnie pomarańcze
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- kakao (do posypania)
Jedną pomarańczę przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok. Pozostałe owoce oraz drugą połówkę pomarańczy obrać ze skórki, pozbywając się też białych skórek.
W misce umieścić zimny serek mascarpone, miód, cynamon oraz sok z pomarańczy. Lekko zmiksować składniki, a następnie powoli dolewać zimną śmietankę. Całość miksować mikserem na najwyższych obrotach do chwili, gdy masa zacznie gęstnieć.
Na dnie pucharków umieścić po 2 cząstki pomarańczy oraz część pierniczków. Można także dodać cząstki gorzkiej czekolady. Pierwszą warstwę przykryć kremem, ponownie ułożyć pomarańcze i ciasteczka. Proces powtarzać aż do osiągnięcia brzegów pucharka. Wierzch udekorować kakao.
Deser świąteczny z galaretką, jabłkami i kremem
Te śliczne deserki w pucharkach nie tylko zachwycą gości wyglądem, ale także smakiem. Połączenie słodkiego kremu z nieco kwaśną galaretką z pewnością przypadnie do gustu nawet największym smakoszom.
Do przygotowania tego deseru potrzebne będą:
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 galaretki agrestowe (mogą mieć inny smak – ważne, żeby były zielone)
- 2 duże obrane jabłka,
- 250g truskawek,
- szklanka soku jabłkowego,
- 100g białej czekolady,
- 2 szklanki śmietanki 30 procent,
- 250g serka mascarpone ,
- około 8 biszkoptów,
- 1 łyżka cukru pudru,
- perełki jadalne,
- posypka,
- foremka w kształcie gwiazdki, serduszka lub w dowolnym innym kształcie.
1 szklankę śmietany wlać do garnka razem z białą czekoladą. Podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, mieszając aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Pozostawić do schłodzenia.
W tym samym czasie rozpuścić galaretkę agrestową i truskawkową w osobnych naczyniach. Nie dopuścić do całkowitego stężenia – ma być półpłynna. Galaretkę przelać do pucharków (powinno wystarczyć na około 6 sztuk)
Jabłka obrać i pokroić w plastry na około 5 milimetrów. Użyć foremki do wykrojenia kształtu w plasterkach owocu. Dodać jabłko do wciąż płynnej galaretki, zamieszać, odstawić do stężenia.
Następnie należy umieścić wcześniej przygotowaną masę z białej czekolady w misce razem z mascarpone i połową pozostałej szklanki śmietany. Ubijać mikserem – skończyć, zanim krem będzie sztywny.
Gdy galaretka stężeje, należy wykładać po 1,5 łyżki kremu do każdego pucharka. Dodawać po 1 biszkopcie nasączonym sokiem jabłkowym do naczynia. Dopełnić pucharek pozostałym kremem i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Ubić pozostałe pół szklanki śmietany z łyżką cukru pudru. Bitą śmietanę dodać na czubek deserków. Dodać pokrojone w drobną kostkę truskawki, posypkę oraz perełki dekoracyjne.
Gdzie szukać inspiracji na desery w pucharkach?
Odczuwasz niedosyt? Masz ochotę zrobić więcej deserów? Pomocne może okazać się wyszukanie sprawdzonych przepisów.
Dobrym pomysłem jest przejrzenie gazet z przepisami czytelników oraz książek kucharskich. Można także zapytać swoich znajomych, czy mogą podzielić się sprawdzonym przepisem – zaskakująco często mogą wyciągnąć oni pomocną dłoń i podzielić się recepturą na coś pysznego. Przydatnym źródłem jest też oczywiście Internet. Pełno w nim przepisów na słodkości wszelkiego rodzaju. Nie ograniczaj się jednak jedynie do pierwszej strony wyświetlającej się w wyszukiwarce – czasami prawdziwe perełki są kryte nieco niżej.
Jeśli zaś poszukujesz naczyń na swoje desery, sprawdź stronę pucharydeserowe.pl. Znajdziesz tam szeroki wybór pucharków do lodów i innych słodkości oraz talerzy deserowych w konkurencyjnych cenach.